" ...a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével..." (1Pt 3,4)

Hidden Heart

Advent & karácsony: fedezd fel az örömöt!

2015. december 24. - HHbyMeri


Mit szerettek jobban? Ajándékot adni, vagy kapni? Én általában az ajándékozásban lelek több örömöt: kitalálni a másik vágyát, kívánságát, és kikeresni a legmegfelelőbb, legszebb dolgot a számára. Ám egyre inkább az a tapasztalat erősödött meg bennem az évek során, hogy a tárgyak beszerzése, birtoklása csak pillanatnyi örömöt jelent. Sokkal mélyebb és tartósabb örömöt találok abban, ha együtt lehetek, és időt tölthetek azokkal az emberekkel, akiknek szeretek a közelében lenni.

Karácsony az öröm ünnepe. Nem az erőltetett, vagy eljátszott örömé. Nem a kényszeredett mosolygásé. Azé az örömé, amely nem is mindig látható, mert a szív mélyén lakik. Azé az örömé, amely nem az ajándékhalomból, nem a terített asztalból, nem a csillogó fényekből, és nem is a családi összejövetelből ered. Azé az örömé, amelynek forrása Istenben van.

"Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek.

A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt.

Az Úr közel!"

(Filippibeliekhez írt levél 4,4-5)

Ezt a szövegrészt jó ideig nem egészen értettem. Elkönyveltem magamban, mint egy szép és jól hangzó idézetet, de bevallom, csak felszínesen olvastam el. Mostanában valamiért befészkelte magát a gondolataimba, ezért úgy döntöttem, kicsit átböngészem az eredeti görög szöveget is. Sikerült felfedeznem egy-két dolgot, amit most szeretnék megosztani Veletek.

  • A valódi öröm az Úrtól jön. Ez nem csupán egy hangulat, egy elillanó érzelem. Inkább egy állapot, amely mindaddig megmarad és tart, amíg a gondolatainkban és az érzéseinkben Isten foglalja el a döntő helyet, amíg az Ő befolyásának engedünk, amíg nem tereli el semmi más a figyelmünket.
  • Az öröm és a szeretet összefügg egymással. A "szelídség" szó az eredetiben egy olyan magatartást jelöl, amikor teljesen félreteszem önmagamat, háttérbe szorítom a saját érdekeimet és vágyaimat, lemondok a saját akaratom keresztülviteléről - azért, hogy a másik érdekét, vágyát, szükségét nézzem és igyekezzem teljesíteni. Az Úrban való öröm nem rólam szól, ezért nem lehet önző - természetes módon válik önzetlen szeretetté. Az öröm állapotából szeretettel teli szavak és tettek következnek.
  • A karácsony legnagyobb örömhíre azonban az idézet utolsó mondata: Az Úr közel! Az eredeti szövegben használt görög szó egyszerre jelent időbeli közeledést és térbeli közelséget is. Mindkettő megvalósult az első karácsony idején - és megvalósul ma is.

Fedezd fel velem ma karácsony örömét! Az Úr közel!

Egészen kézzelfoghatóvá, megérinthetővé, sőt karba vehetővé, átölelhetővé tette magát, amikor újszülött csecsemőként öltött testet Mária méhéből, a betlehemi istállóban.

Egészen konkrétan érzékelhetővé teszi önmagát ma is, bár jelenléte nem látható.

Az Úr itt van - hogy kézen fogjon.

Az Úr itt van - hogy átöleljen.

Az Ő társaságában, a Vele töltött időben valóban örömteli karácsonyunk lehet!

"Örvendj, világ! Az Úr eljött!" (Joy to the World)

Örömteli ünneplést kívánok!

meri.png

Az illusztráció forrása: Sleeping time by Elena Shumilova

Az írás elsőként a hidden-heart.blog.hu oldalon jelent meg. Részben vagy egészben idézhető vagy felhasználható a szerző engedélyével, illetve a forrás megjelölésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://hidden-heart.blog.hu/api/trackback/id/tr458196150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása