" ...a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével..." (1Pt 3,4)

Hidden Heart

Az 5 (+1) legjobb karácsonyi film

Szubjektív filmajánló

2015. december 18. - HHbyMeri

Ha egyáltalán nincs még karácsonyi hangulatod, akkor azért...

Ha már hetek óta a karácsony lázában égsz, akkor azért...

Ha a nagy rohanásban szinte semmire sincs időd, akkor azért...

Ha azt sem tudod, mit kezdj a hirtelen rád szakadt sok szabadidővel, akkor azért...

Mindig van ok arra, hogy karácsonyi filmeket nézzünk! ;)

Személyes kedvenceim listája következik - vigyázat, az alább felsorolt filmek megtekintése garantált karácsonyi hangulatot okoz!

 

 1. A születés (The Nativity Story, 2006)

Ez az a film, amit minden évben megnézek. Jézus születésének történetét dolgozza fel, úgy, hogy hű marad a bibliai leíráshoz, ugyanakkor a kor viszonyait úgy jeleníti meg, hogy az felér egy időutazással. A színészek játéka is nagyon hiteles. A Máriát alakító Keisha Castle-Hughes minden gesztusa, minden rezdülése a helyén van. (Ő egyébként 16 éves volt, amikor a film kijött.) 

 

Azért is a kedvencem, mert: apró gesztusokon, tekinteteken keresztül ábrázolja József és Mária kapcsolatának alakulását, ahogyan a félelemtől és a bizalmatlanságtól fokozatosan eljutnak a bizalomig és a megértésig. Ez számomra a film egyik legszebb része.

Bátran ajánlom a megtekintését szentestére is! 

 

2. Saroküzlet (The Shop Around The Corner, 1940)

Ez a film egy fekete-fehér, amerikai romantikus vígjáték. Tudtommal magyarul csak felirattal elérhető, de érdemes rászánni az időt. Különlegessége, hogy László Miklós Illatszertár című színpadi művéből készült. Megért egy remake-et is: ebből született - némi korszerűsítéssel - A szerelem hálójában (You've Got Mail, 1998) című romantikus film, így a történet onnan ismerős lehet. Egészen sajátos hangulatot ad a filmnek, hogy bár a szereplők angolul beszélnek, a helyszín Budapest, és a feliratok is magyarul vannak.

A két főszereplő egyszerűen zseniális!

A kedvencem, mert: ez egy klasszikus, amit látni kell. :)

 

3. Karácsony Artúr (Arthur Christmas, 2011)

Hogyan tud a Mikulás milliónyi gyerekszobába ajándékot vinni egy éjszaka alatt? Természetesen a legfejlettebb technika és ezernyi kommandós manó segítségével. Többek között ilyen kérdésekre is választ ad ez az animációs film. De nemcsak a gyerekek fogják élvezni. Felnőttek számára is elgondolkodtató a Mikulás családi viszonyainak és az ott kialakuló konfliktusoknak a bemutatása. Végső soron arról szól, hogy mi a karácsony lényege: a széthúzás helyett az összetartás, az egyéni érdekek követése helyett az önzetlenség, a teljesítménykényszer helyett a részletekre való odafigyelés...

A kedvenc szereplőm: Briony, a manólány, aki néhány másodperc alatt képes bármit (!) becsomagolni. A levegőben keringőző oroszlánok, zebrák és elefántok látványa pedig felejthetetlen...

Szóval, érdemes megnézni a gyerekekkel együtt!

 

4. Snoopy és a karácsony (A Charlie Brown Christmas, 1965)

Ismét egy klasszikus. Ez az animációs rövidfilm (mindössze 25 perc!) nem kimondottan gyerekeknek szól. Különösen ajánlott mindazoknak, akik karácsony táján hajlamosak depresszióba esni. "Hát nincs itt valaki, aki megmondja, mi a karácsony lényege?" - teszi fel a kérdést Charlie Brown. És választ kap rá, méghozzá pont olyasvalakitől, akitől a legkevésbé várta volna. A végére az is kiderül, hogy a szeretet és a törődés hatására megszépülnek a dolgok.

A kedvenc részem: amikor Linus eldobja a takaróját! Nézzétek meg, és megértitek, miért. Vagy olvashattok róla itt is.

 

5. Tiltott ajándékok (Gift of the Magi, 2010)

A film egy irodalmi klasszikus feldolgozása, áthelyezve a 21. századba. Della és Jim fiatal házasok, akik kevés pénzből próbálnak meglepetést szerezni a párjuknak a karácsonyra. Ami ezután történik, az gyönyörű példája annak, mit jelent önzetlenül szeretni valakit...

Azért a kedvencem, mert: nagyon szeretem az eredeti történetet, O. Henry A három királyok ajándéka című művét. Ebben a kiadásban olvastam először, és a képi világa is nagyon megfogott. Így a film megtekintése után, vagy előtt, ajánlom, hogy vegyétek kézbe a könyvet is!

 

+1. Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe, 2005)

Na jó, tudom, hogy ez nem kimondottan karácsonyi film. Viszont nagyrészt egy téli, jéggel és hóval borított tájon játszódik. És fontos szerepet kap benne a Mikulás is, mint a gonoszt legyőző Aslan érkezésének hírnöke. Az már csak ráadás, hogy a történet során a karácsony szimbolikus megszemélyesítőjétől egészen a húsvét üzenetéig eljutunk.

A filmben (és az eredeti könyvekben) megjelenő keresztyén szimbolikáról még hosszan lehetne beszélni, és sokan írtak már róla. Most legyen elég annyi, hogy közvetett módon ez a történet is Jézusról szól, és arról az ajándékról, amit Ő hozott nekünk: hogy általa Isten gyermekei lehetünk.

Ajánlom megnézésre: ha hiányzik a fehér karácsony. És bármikor máskor is. Nem lehet megunni. :)

 

Áldott karácsonyt mindenkinek!

meri.png

 

Az írás elsőként a hidden-heart.blog.hu oldalon jelent meg. Részben vagy egészben idézhető vagy felhasználható a szerző engedélyével, illetve a forrás megjelölésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://hidden-heart.blog.hu/api/trackback/id/tr248181036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2015.12.24. 19:10:33

Köszönet az Saroküzlet-infóért, én nem tudtam a filmről korábban, viszont, ha már így alakult akkor megnéztem és lenyügözően kedves film így a karácsonyi hangulatban, meg lehet érteni, miért szereted a filmet. :)
Finom részletek, elegáns könnyed humor, kiváló színészek, feszes történetvezetés, jól felépített karakterek, dialógusok: ma is friss élmény így a film születése után 75 évvel (jé szép évfordulója volt a filmnek idén).

tnsnames.ora 2015.12.24. 19:10:37

@Behajtó70: Abból tán két verzió is született én egyiket sem tudtam szeretni.
süti beállítások módosítása